Syrop z mniszka lekarskiego
Syrop z mniszka lekarskiego.
Zacznijmy od tego czym w ogóle jest mniszek lekarski? Prawdopodobnie dobrze znasz tę roślinę.
Inne jego nazwy:
- brodawnik (Podlasie),
- pępawa (okolice Sandomierza),
- wole oczy (Pomorze),
- mlyc (gwara śląska),
- męska stałość,
- dmuchawiec,
- mlecz,
A teraz w kilku krokach – Jak się za to zabrać?
Cechy fitochemiczne – syrop z mniszka je ma.
Syrop z mniszka – Przygotowanie:
- 220—250 sztuk kwiatów mniszka zerwać w maju, przy słonecznej pogodzie, w godzinach przedpołudniowych.
- Rozłożyć je na białym papierze, wyrzucić wychodzące z nich robaczki.
- Zalać 1 litrem źródlanej wody, dodać dobrze wymytą, pokrojoną skórką cytrynę, gotować przez 20 minut.
- Odstawić na 2 godziny.
- Przecedzić, dobrze odcisnąć.
- Do płynu dodać 1 kg cukru i znowu gotować 2 ÷ 3 godzin na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
- (Należy pilnować, aby cukier się nie skarmelizował).
- Zagęszczanie powinno się odbywać przez 2 ÷ 3 dni.
- Otrzymuje się syrop o gęstości zbliżonej do miodu, stąd popularna nazwa tego syropu to „miodek majowy”.
- Gotowy syrop zlać do słoiczków.
- Syrop nadaje się do wyrobów kulinarnych jako substytut miodu naturalnego, do napojów orzeźwiających, można go spożywać wraz z chlebem posmarowanym masłem.
- Jest on używany jako lekarstwo na przeziębienie, pomaga przy uporczywym kaszlu.
- Syrop z mniszka lekarskiego może być także użyty do przyrządzenia wina kwiatowego.
Sok mleczny znajdujący się we wszystkich częściach mniszka zawiera:
- inulinę,
- kwas krzemowy,
- i lakton (laktukopikryna),
- witaminy z grup A, B, C, D.
- Korzeń mniszka (Radix Taraxaci) zawiera gorycze seskwiterpenowe (typ germakranolidu, typ eudesmanolidu),
- triterpeny (tarakserol, taraksasterol, β–amyryna, lupeol, arnidiolfaradiol),
- fenolokwasy (cychorynowy, monokawoilowinowy, kawowy, chlorogenowy, p-hydroksyfenylooctowy, cynamonowy),
- polisacharydy (inulina),
- sole mineralne (sole potasu).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]