Szaszłyk gruziński (z baraniny)
Szaszłyk gruziński (z baraniny)
Składniki:
- 70 dag baraniny z udźca lub combra (bez kości),
- 5 dag cebuli,
- ocet, pieprz, sól,
- 15 dag cebuli,
- 1 dag mąki,
- 10 dag tłuszczu,
- 10 dag pomidorów,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 2 – 3 ząbki czosnku,
- ziele angielskie,
- 2 łyżeczki siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, obrać z podwięzi i tłuszczu, po czym pokroić na prostokątne małe kawałki około (2 dag).
- Każdy kawałek pobić lekko tłuczkiem.
- Cebulę pokroić na talarki lub posiekać, czosnek drobno posiekać.
- Kawałki mięsa osolić, posypać czosnkiem, mielonym pieprzem, angielskim zielem, po czym skropić octem.
- Tak przygotowane mięso przesypać siekaną cebulą (5 dag), włożyć do miski i pozostawić przykryte na 2 – 3 godziny.
- Przygotować 4 drewniane patyczki grubości około ⅓ cm, długości około 15 cm.
- Na każdy patyczek nabić 6 – 7 kawałków mięsa, usunąwszy przedtem cebulę, oprószyć lekko mąką.
- Rozgrzać silnie tłuszcz na patelni i smażyć krótko na nim szaszłyki, tak aby na mięsie powstała przyrumieniona skórka, a wewnątrz mięso pozostało różowe.
- Szaszłyk gruziński podawać na rozgrzanym półmisku, posypane zieloną, grubo posiekaną pietruszką.
- Półmisek przybrać plasterkami pomidorów i drobno posiekaną cebulą ułożoną w piramidki, które oprószyć papryką.
- Do szaszłyka podawać można frytki lub ryż i sałatę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
