Wódka przepis
Wódka przepis – w przeciwieństwie do nalewek te przygotowane są naprędce
Pomarańczówka lub cytrynówka
Składniki:
- skórka z połowy pomarańczy lub cytryny,
- 1 l wódki czystej (40 – 45%),
- 2 łyżeczki cukru,
Przygotowanie:
- Obraną i pokrajaną w bardzo cienkie paseczki skórkę z pomarańczy lub cytryny zalać wódką, dodać cukier, rozpuścić przez wstrząsanie naczyniem.
- Wódkę należy pozostawić na 3 – 4 dni, następnie przesączyć przez lejek z watą, lub sączkiem z bibuły filtracyjnej.
- Przezroczystą wódkę zlać do czystych butelek.
Porterówka wódka przepis
Składniki:
- ½ l porteru,
- ½ l ciemnego piwa,
- ¾ l spirytusu (96%),
- 2 łyżeczki cukru,
Przygotowanie:
- Najpierw piwo zmieszać z porterem i rozpuścić w nim cukier.
- Do tej mieszaniny (ale nie odwrotnie) powoli wlać spirytus, mieszając. Roztwór podczas mieszania może się trochę rozgrzać.
- Pozostawić wódkę na 3 -4 dni, aż wytworzony osad opadnie na dno.
- Później przelać wódkę do innej butelki przez lejek z sączkiem (watą).
- Przy tym nasza wódka przez dłuższe stanie zyskuje na smaku.
Przepalanka (karmelówka)
Składniki:
- ½ l spirytusu (96%),
- ½ l wody,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- sól,
Przygotowanie:
- Wpierw cukier należy silnie zrumienić na karmel.
- Następnie wodę zagotować, rozpuścić w niej karmel i cukier waniliowy, dodać szczyptę soli, ostudzić, zmieszać ze spirytusem.
- Przepalankę pozostawić na co najmniej 3 dni do przetrawienia się składników i uzyskania odpowiedniego smaku.
Kminkówka wódka przepis
Składniki:
- ½ l spirytusu (96%),
- ¼ l wody,
- ¼ kg cukru,
- 1 kopiasta łyżka świeżego, zielonego kminku,
Przygotowanie:
- Niezupełnie dojrzałe nasiona kminku wpierw opłukać, osączyć na sicie.
- Wodę zagotować z cukrem, następnie ochłodzić, wymieszać ze spirytusem, wlać do słoja, wsypać nasiona kminku.
- Słoik zamknąć szczelną pokrywką i pozostawić na 5 – 6 dni do wyekstrahowania nasion.
- Po tym okresie zlać wódkę do butelek, przesączając ją przez lejek z watą lub sączkiem.
- Nasza wódka powinna mieć ładny zielonkawy kolor.
- Innym sposobem przygotowania tej wódki jest przyrządzenie jej z olejku kminkowego.
- Wtedy po zagotowaniu wody z cukrem, roztwór należy schłodzić, na koniec zmieszać ze spirytusem, olejkiem i przefiltrować.
- Gotową kminkówkę pozostawić na 2 dni do przygryzienia smaków.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 2 Average: 5]