Wołowa goleń z owocem mango
Przedstawiamy przepis na goleń wołową z owocem mango.
Składniki:
- 80 dkg – 1 kg goleni wołowej bez kości,
- 20 dkg pomidorów,
- 1 litr wywaru lub bulionu,
- 1 marchewka,
- 15 dkg soczewicy,
- 1 pietruszka (korzeń),
- 1 owoc mango,
- cukier – puder,
- oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
Przyprawy:
- szczypta kardamonu,
- ½ łyżeczki gwiazdkowego anyżku,
- mięta,
- zielona pietruszka,
- kolendra,
- przyprawa chili albo peperoni
Wołowa goleń z owocem mango – przygotowanie:
- Mięso podzielić na kawałki (kostka wielkości 2-3cm.
- Oliwę rozgrzać na patelni, po czym przesmażyć pokrojone mięso.
- Do garnka wlać wywar lub bulion, dodać przesmażone mięso i gotować do miękkości (2-2½ godziny).
- Zblanszować pomidory, osączyć na sitku, usunąć pestki, połowę z nich zmiksować.
- Obraną cebulę, marchew i pietruszkę (korzeń) pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju (oliwie).
- Następnie dodać soczewicę, kardamon, kolendrę, pieprz i sól, zmiksowane pomidory, anyż i gotować do miękkości.
- Uzupełniać odparowany płyn wywarem z gotowania mięsa.
- Pozostałe pomidory pokroić w grubą kostkę.
- Miętę i zieloną pietruszkę drobno posiekać.
- Obrany owoc mango pokroić w grube paski.
- Paski ułożyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu z cukrem pudrem; skarmelizować.
- Ułożyć w garnku z soczewicą ugotowane na miękko mięso, zioła i pokrojone pomidory, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać wraz ze skarmelizowanym mango w głębokich miseczkach.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]