Wytyczne do planowania jadłospisów
Wytyczne Planowania Posiłków
Żywienie dzieci
Jeżeli mamy ustalone dzienne racje pokarmowe (dzienne normy produktów) dla poszczególnych grup wieku dzieci, możemy przystąpić do układania jadłospisów. Najpierw należy zestawić potrawy i posiłki, a następnie tak rozdzielić produkty, aby najbardziej pożywny był obiad. Jeżeli nie, to przynajmniej kaloryczny podwieczorek lub drugie śniadanie. Wartość kaloryczna pierwszego śniadania i kolacji powinna być zbliżona, z tym jednak, że bardziej syte i pełnowartościowe powinno być śniadanie.
Dla większości dzieci już od drugiego roku życia wprowadzamy cztery posiłki dziennie (śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja). Dla dzieci pozbawionych łaknienia wprowadzamy piąty posiłek, to jest drugie śniadanie.
Wytyczne do Planowania – Przykładowe Zestawienie Obiadów:
- Zupa ziemniaczana z dużą ilością
- zielonej pietruszki,
- koperku lub szczypiorku,
- klopsiki z mięsa lub ryby,
- makaron,
- sałata ze śmietaną lub
- surówka z marchwi z jabłkami,
- chrzanem ze śmietaną albo
- sałatka z pomidorów, kompot.
- Zupa jarzynowa (na rosole) z mięsem gotowanym,
- chleb,
- naleśniki lub kluski krojone,
- z twarogiem polane zagotowanymi jagodami,
- z cukrem lub drążonymi wiśniami.