Zasmażka biała
jest to właściwie dodatek do zup i sosów, zrobiona z mąki przesmażonej na tłuszczu. Najlepiej kiedy zrobiona na maśle. Zasmażka biała (stopnia I-go) jest też najmniej wysmażoną zasmażką. Pasuje również do jasnych sosów na bazie mleka (beszamel).
Składniki:
- 3 dag tłuszczu;
- 3 dag mąki;
- 1 l gorącego wywaru;
- 1 l wody, mleka lub zimnego wywaru;
Przygotowanie:
- Tłuszcz najpierw rozgrzać, dodać mąkę, szybko zasmażyć nie rumieniąc, odstawić.
- Rozprowadzić zimnym płynem, dolewając go po trochu do zasmażki i stale dokładnie mieszając,aż powstanie gładka, jednolita masa bez grudek.
- Zagotować, rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z wrzącą zupą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]