Zrazy wieprzowe
Zrazy Wieprzowe
Składniki:
- ½ kg chudej wieprzowiny bez kości (łopatka, szynka),
- 5 dag wędzonego boczku,
- 10 dag pieczarek lub świeżych grzybów,
- 2 cebule,
- 1 seler,
- 1 łyżka tartej bułki,
- 1½ szklanki oleju,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki, estragonu,
Przygotowanie:
- Umyte mięso pokrajać w cienkie plastry i dokładnie zbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć.
- Na każdym ułożyć boczek, pokrajany w paski.
- Zrazy zwinąć w ruloniki, pospinać wykałaczkami i obtoczyć w tartej bułce.
- Usmażyć na rozgrzanym oleju.
- Zrumienione ułożyć w rondlu i dusić z dodatkiem poszatkowanych drobno grzybów, w dodatkiem odrobiny wody.
- Udusić do miękkości, uzupełniając w miarę potrzeby ubytek sosu wodą.
- Zrazy wieprzowe przyprawić do smaku solą o pieprzem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]