Zupa fasolowa adwokacka
Zupa fasolowa adwokacka – składniki:
- 1½ l wywaru z mięsa i z warzyw;
- 10 dkg fasoli;
- 15 dkg ziemniaków;
- 15 dkg pomidorów;
- 1 łyżka tłuszczu;
- 1 łyżka mąki;
- 150 ml śmietany;
- 5 dkg wędzonej szynki;
- 10 dkg groszku konserwowego;
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do zup, natka pietruszki;
Zupa fasolowa adwokacka – przygotowanie:
- Zalać fasolę zimnym wywarem, ugotować według sposobu 1.
- Obrane ziemniaki opłukać, pokroić w kostkę i dodać do fasoli pod koniec gotowania.
- Umyte pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki.
- Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc,
połączyć z zupą, dodać pokrojoną w paseczki szynkę, groszek, pomidory i przyprawy. - Chwilę pogotować, wlać śmietanę i posypać posiekaną nacią pietruszki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]