Zupa rakowa – przepis staropolski
Zupa rakowa – przepis staropolski
Zupę tę można dawać również w dni mięsne i postne; w pierwszym wypadku używa się do rozprowadzenia jej rosołu, w drugim smaku z włoszczyzny.
Składniki:

- 2 mendle (30 szt.) raków,
- ¼ l śmietany,
- 1 jajko,
- wywar mięsny lub warzywny,
- mąka,
- zielony koperek,
- tarta bułka,
- sól
Zupa rakowa – przepis staropolski – przygotowanie:
- Na 6 osób ugotować z koprem aliści w solonej wodzie 2 mendle raków, które poprzednio trzeba sparzyć i wyczyścić.
- Skoro ugotowane, muszą przestygnąć, potem wybrać szyjki i tyle skorupek, ile do nadziewania ich potrzeba; resztę nóżek i skorup wypłukać, ususzyć i utłuc w moździerzu na miazgę, dodać łyżkę masła i tłuc znów razem, potem postawić w rondelku na wolnym ogniu i niech się powoli smaży.
- Skoro masło nabierze faktycznie czerwonorakowego koloru:
- podlać trochę rosołu i zbierać łyżką w osobny garnuszek kolor rakowy, gdy się ciągle pokazywać będzie,
- resztą przefasować przeto przez gęste sitko lub grube płótno,
- rozprowadzić rosołem lub smakiem z włoszczyzny,
- zaprawić jedną czwartą litra kwaśnej śmietany, najpierw rozbitej z dobrą łyżką mąki,
- włożyć zbierane masło i też zagotować razem.
- W wazie powinny być przygotowane rakowe szyjki, ponadto trochę siekanego zielonego kopru i faszerowane rakowe skorupki, które przyrządzają się w następujący sposób: usiekać drobno szyjki i nóżki, wziąć trochę masła, tartej bułki, siekanego kopru, soli, jedno całe jajo i umieszać dobrze masę, potem nadziać skorupki, odgotować i włożyć do wazy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
