Zupa z kiszonych ogórków (ogórkowa)
Zupa z kiszonych ogórków.
To moja ulubiona zupa. Odpowiednio kwaśna, wpływa na pobudzenie apetytu. podprawiona jajkiem czy śmietaną, z grzankami, czy z ziemniakami. Może być z ryżem na sypko.
Składniki:
- 25—30 dag kiszonych ogórków,
- ¼ kg włoszczyzny,
- 1 ½ l wody,
- ¼ l mleka,
- 2 dag tłuszczu,
- 3—4 dag mąki,
- ⅛ l kwasu ogórkowego,
- 1 żółtko (surowe),
- 2 dag masła.
Przygotowanie:
- Ugotować wstępnie wywar z warzyw z dodatkiem tłuszczu.
- Potem zetrzeć ogórki na tarce o dużych otworach.
- Wywar przecedzić, później podprawić mąką rozmieszaną z ¼ mleka, zagotować.
- Żółtko utrzeć z masłem, rozprowadzić ⅛ l gorącej zupy, wymieszać, połączyć z zupą, dodać starte ogórki, kwas ogórkowy i sól do smaku.
- Podawać z grzankami, jak też z ziemniakami.
- Zupę ogórkową można również przyrządzić na wywarze z kości.
- Zupa z kiszonych ogórków może być również podprawiona mlekiem z żółtkami lub śmietaną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]