Dania głównePRZEPISYZupy

Zupa ziemniaczana – kartoflanka

Zupa ziemniaczana – kartoflanka


Nic innego jak kartoflanka,
I tutaj kartoflanka znów jest,
Twoich i moich westchnień światem,
Znów w niej parę żegluje skwarek,
Ty znów łykasz je ze mną ukradkiem,
I jak dawniej jak dawniej nam smakuje,
Przyprawiona z umiarem acz pikantna,
Taka posilna taka przymilna,
Kartoflanka kochana kartoflanka.

[W.Młynarski.]

Porcja na trzy osoby

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków (5 sztuk),
  • włoszczyzna, czyli:
    • 1 duża marchewka,
    • 1 pietruszka,
    • kawałek selera,
    • 1 cebula,
  • 1­ łyżka tłuszczu,
  • 1 łyżka mąki,
  • przyprawy,

Przygotowanie:

  1. Jarzynę umyć, oskrobać lub obrać, pokroić na kawałki.
  2. Można też ją zetrzeć na grubej tarce (będzie lepsza zupa).
  3. Gotujemy z dodatkiem 1,5 litra wody.
  4. Gdy jarzyna już się dogotowuje, dodajemy pokrojone w kostkę kartofle.
  5. Zupa ziemniaczana – kartoflanka – gotuje się przez cały czas pod przykryciem.
  6. Zupę należy przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Można też dodać przyprawę do zup, jeżeli ktoś ma to dodaje świeży, albo suszony lubczyk.
  8. Gdy ziemniaki są już miękkie, przygotowujemy zasmażkę.
  9. Wiele osób lubi dodać sobie na talerz łyżkę masła, albo śmietany.
  10. Zdecydowanie poprawi to smak zupy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x