Zupa ziemniaczana – kartoflanka
Zupa ziemniaczana – kartoflanka
Nic innego jak kartoflanka,
I tutaj kartoflanka znów jest,
Twoich i moich westchnień światem,
Znów w niej parę żegluje skwarek,
Ty znów łykasz je ze mną ukradkiem,
I jak dawniej jak dawniej nam smakuje,
Przyprawiona z umiarem acz pikantna,
Taka posilna taka przymilna,
Kartoflanka kochana kartoflanka.[W.Młynarski.]
Porcja na trzy osoby
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków (5 sztuk),
- włoszczyzna, czyli:
- 1 duża marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- 1 łyżka tłuszczu,
- 1 łyżka mąki,
- przyprawy,
Przygotowanie:
- Jarzynę umyć, oskrobać lub obrać, pokroić na kawałki.
- Można też ją zetrzeć na grubej tarce (będzie lepsza zupa).
- Gotujemy z dodatkiem 1,5 litra wody.
- Gdy jarzyna już się dogotowuje, dodajemy pokrojone w kostkę kartofle.
- Zupa ziemniaczana – kartoflanka – gotuje się przez cały czas pod przykryciem.
- Zupę należy przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Można też dodać przyprawę do zup, jeżeli ktoś ma to dodaje świeży, albo suszony lubczyk.
- Gdy ziemniaki są już miękkie, przygotowujemy zasmażkę.
- Wiele osób lubi dodać sobie na talerz łyżkę masła, albo śmietany.
- Zdecydowanie poprawi to smak zupy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]