Zupa ziemniaczana z baraniną
Zupa ziemniaczana z baraniną
Mięso i kości porządnie wymyć. Duże kości przerąbać, zalać zimną wodą i gotować. Wywar może się gotować nawet kilka godzin, byle na małym ogniu.
Składniki:
- 30 dag mięsa z kością (baraniny),
- 20 dag włoszczyzny,
- 40 dag ziemniaków,
- 1 ¾ wody,
- 3 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- 1 – 2 ząbki czosnku,
- pieprz, sól,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Z mięsa i opłukanych kości wpierw ugotować wywar.
- kiedy mięso jest prawie miękkie, osolić, dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, ugotować.
- Ziemniaki opłukać, obrać, pokroić w kostkę, następnie włożyć do przecedzonego wywaru, ugotować.
- Zupę podprawić jasnozłotą zasmażką, potem dodać mięso pokrojone w kostkę.
- Przyprawić czosnkiem roztartym z solę, pieprzem, na koniec wsypać siekaną zieloną pietruszkę.
- Zupa ziemniaczana z baraniną zamiast zasmażką może być podprawiona śmietaną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]