PRZEPISYPrzetwory domoweZupy

Barszcz kiszony Reni

Barszcz Kiszony –

Składniki:

  • 1 ½ kg buraków,
  • 3—4 ząbków czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 mała cebula,
  • łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • letnia woda do zalania warzyw.

Przygotowanie – barszcz kiszony:

  1. Pokroić buraki i inne warzywa na plasterki lub nieduże kawałki, czosnek posiekać, do wody dodać sól i cukier.
  2. Włożyć warzywa do słoja lub do naczynia ceramicznego o pojemności 4—5 litrów.
  3. Zalać wodą, tak aby je przykryć do poziomu 5 cm powyżej poziomu warzyw.
  4. Odstawić w ciepłe miejsce na 10—12 dni.
  5. W czasie kiszenia zbierać ewentualne szumowiny z powierzchni wody.
  6. Po ukiszeniu odcedzić jarzyny, zlać do butelek i wstawić w chłodne miejsce.
  7. Używać do gotowania czerwonego barszczu.

barszcz kiszony gotowanie
Barszcz czerwony – gotowanie.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x