Barszcz kiszony Reni
Barszcz Kiszony –
Składniki:
- 1 ½ kg buraków,
- 3—4 ząbków czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 mała cebula,
- łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- letnia woda do zalania warzyw.
Przygotowanie – barszcz kiszony:
- Pokroić buraki i inne warzywa na plasterki lub nieduże kawałki, czosnek posiekać, do wody dodać sól i cukier.
- Włożyć warzywa do słoja lub do naczynia ceramicznego o pojemności 4—5 litrów.
- Zalać wodą, tak aby je przykryć do poziomu 5 cm powyżej poziomu warzyw.
- Odstawić w ciepłe miejsce na 10—12 dni.
- W czasie kiszenia zbierać ewentualne szumowiny z powierzchni wody.
- Po ukiszeniu odcedzić jarzyny, zlać do butelek i wstawić w chłodne miejsce.
- Używać do gotowania czerwonego barszczu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]