Bigos z karpia, dorsza, suma lub lina
Bigos z karpia, dorsza, suma lub lina
Składniki:
- 60 dag dorsza (wypatroszony, bez głowy) lub 1 kg innej ryby,
- 60 dag kapusty cukrowej,
- 6 dag cebuli,
- 3 dag słoniny,
- 5 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 10 dag grzybów świeżych lub 1 dag grzybów suszonych,
- 10 jabłek,
- 3 dag koncentratu pomidorowego,
- sól, cukier, pieprz, ocet,
Przygotowanie:
- Z dorsza usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować, zdjąć, obrać z ości.
- Filety pokroić na porcje szerokości 1 ½ cm, osolić.
- Ugotować ½ litra wywaru z kręgosłupa i ości ryby.
- Grzyby suszone opłukać, ugotować, cienko pokroić w cienkie paseczki.
- Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, opłukać, cienko poszatkować, zalać ¼ litra wywaru z ryby.
- Dodać ryby z wywarem, obraną, pokrojoną w krążki cebulę, ugotować.
- Rybę oprószyć mąką, pieprzem, obsmażyć na tłuszczu z dwóch stron, ułożyć na wierzchu kapusty, dusić razem 15 minut.
- Kapustę podprawić zasmażką przyrządzoną na słoninie.
- Dodać opłukane jabłka, starte na tarce o drobnych otworach, włożyć koncentrat pomidorowy.
- Wymieszać, zagotować.
- Bigos z karpia przyprawić solą do smaku, cukrem, pieprzem i octem.
- Wyłożyć na salaterkę.
- Podawać z ziemniakami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]