Bitki po kijowsku
Okrągłe kotleciki z mielonego mięsa wołowego w sosie śmietanowym («bitki po kijowsku»), lub z drobno siekanej cielęciny z sosem brunatnym, z dodatkiem paseczków szynki, ozorków i borowików («bitki Skobielewa»), «kotlety à la Pożarski» (mielone kotlety z drobiu) to tradycyjne potrawy z tej części Europy.
Składniki:
- 50 dag wołowiny mielonej,
- 2 cebule,
- 2 nieduże ogórki konserwowe,
- 2 jajka,
- 1 łyżka kaparów,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 jogurt naturalny,
- 1 łyżka wódki czystej 40%,
- 1 łyżka pasty pomidorowej,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka cukru,
- koperek,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Wpierw wymieszaj mięso z posiekaną drobno cebulą, posiekanymi kaparami, jajami, bułką tartą, pastą pomidorową. Dodaj łyżkę wódki, przypraw pieprzem i solą do smaku, wyrób na jednolitą masę.
- Uformuj z masy mięsnej podłużne klopsiki i obsmaż je na złoty kolor z każdej strony.
- Dodaj do nich posiekane ogórki, jogurt i łyżeczkę cukru, trzymaj pod przykryciem jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
- Bitki po kijowsku podawaj z ugotowanym na sypko ryżem. Jako dodatek użyj ćwikły.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]