Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Bitki po kijowsku

Okrą­głe ko­tle­ciki z mie­lo­nego mięsa wo­ło­wego w so­sie śmie­ta­no­wym («bitki po kijowsku»), lub z drobno sie­ka­nej cie­lę­ciny z so­sem bru­nat­nym, z do­dat­kiem pa­secz­ków szynki, ozor­ków i bo­ro­wi­ków («bitki Sko­bie­lewa»), «ko­tlety à la Po­żar­ski» (mie­lone ko­tlety z dro­biu) to tra­dy­cyjne po­trawy z tej czę­ści Eu­ropy.

Skład­niki:

  • 50 dag wo­ło­winy mie­lo­nej, 
  • 2 ce­bule, 
  • 2­ nie­duże ogórki kon­ser­wowe, 
  • 2 jajka, 
  • 1 łyżka ka­pa­rów
  • 1 łyżka bułki tar­tej, 
  • 1­ jo­gurt na­tu­ralny, 
  • 1 łyżka wódki czy­stej 40%, 
  • 1 łyżka pa­sty po­mi­do­ro­wej
  • 4 łyżki oliwy, 
  • 1 ły­żeczka cu­kru, 
  • ko­pe­rek, 
  • sól, pieprz, 

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Wpierw wy­mie­szaj mięso z po­sie­kaną drobno ce­bulą, po­sie­ka­nymi ka­pa­rami, ja­jami, bułką tartą, pa­stą po­mi­do­rową. Do­daj łyżkę wódki, przy­praw pie­przem i solą do smaku, wy­rób na jed­no­litą masę. 
  2. Ufor­muj z masy mię­snej po­dłużne klop­siki i ob­smaż je na złoty ko­lor z każ­dej strony. 
  3. Do­daj do nich po­sie­kane ogórki, jo­gurt i ły­żeczkę cu­kru, trzy­maj pod przy­kry­ciem jesz­cze przez kilka mi­nut na ma­łym ogniu. 
  4. Bitki po kijowsku po­da­waj z ugo­to­wa­nym na sypko ry­żem. Jako do­da­tek użyj ćwi­kły. 

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
1 1 głos
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x