Bliny
Bliny
z topionym masłem, kawiorem jak też i ze śmietaną.
Rosyjska potrawa, podawana w dobrych restauracjach z dodatkiem topionego masła i dodatkowo czerwonego lub czarnego kawioru. Podobne chociażby do naszych naleśników. Można je smażyć grubsze, albo też cienkie.
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej,
- 20 dag mąki gryczanej,
- 2 dag drożdży,
- 2 jaja,
- cukier,
- ¾ l mleka,
- 3 dag masła lub margaryny,
- sól,
- 8 dag tłuszczu do smażenia,
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną i gryczaną wpierw przesiać.
- Do mąki pszennej dodać drożdże rozmieszane z cukrem i ¼ l mleka.
- Pozostawić w ciepłym miejscu.
- Gdy rozczyn wyrośnie, wsypać mąkę gryczaną, dodać tyle mleka, aby ciasto było gęste jak śmietana.
- Wybijać starannie łyżką dodając żółtka, pianę, również masło topione, sól.
- Pozostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
- Małą patelnię smarować tłuszczem, nalewać ciasta na ½ cm grubo, smażyć szybko z 2 stron na równym ogniu.
- Usmażone bliny układać na półmisku (lub postawionym na garnku z gorącą wodą), zaraz podawać.
- Do blinów podawać topione masło, śmietanę, masło śledziowe, kawior.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]