Botwina (barszcz burakowy)
Botwina (barszcz burakowy)
Składniki:
- 40 dag botwiny (2 pęczki młodych buraczków z liśćmi),
- 30 dag cielęciny z kością,
- ¼ dag włoszczyzny,
- 1 ½ l wody,
- ocet, sól, cukier,
- ⅛ l śmietany,
- 3 dag masła lub margaryny,
- 2 dag mąki,
- ok ¼ l kwasu burakowego,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka siekanej zieleniny (koper, szczypiorek, pietruszka),
Przygotowanie:
- Kości opłukać, zalać zimną wodą, gotować około pół godziny.
- Włożyć mięso, osolić, razem gotować.
- Pod koniec dodać warzywa, ugotować do miękkości.
- Jaja umyć, ugotować na twardo.
- Botwinę bardzo starannie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w paski, ugotować w niedużej ilości lekko zakwaszonej wody pod przykryciem.
- Wywar przecedzić, podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l zimnego wywaru.
- Zagotować, połączyć ze śmietaną, dodać kwas burakowy, włożyć ugotowaną botwinę i mięso pokrojone w kostkę.
- Botwina musi być przyprawiona do smaku solą, cukrem, octem lub kwaskiem cytrynowym, wsypać też koperek, pietruszkę i siekany szczypiorek.
- Podawać z jajami na twardo, pokrojonymi w ćwiartki lub talarki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]