Brizol z polędwicy
Brizol z polędwicy.
Składniki:
- 70 dag polędwicy środkowej,
- 1 dag mąki,
- sól,
- 6 dag tłuszczu,
masło szczypiorkowe:
- 4 dag masła,
- 1 łyżeczka siekanego szczypiorku,

Przygotowanie:
- Polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokroić w poprzek włókien na cztery skośne, cienkie płaty.
- Na desce zwilżonej wodą pobić każdy kawałek tłuczkiem (również zwilżonym wodą) na plastry o grubości około ½ cm.
- Nadać przy pomocy noża kształt kolisty o średnicy około 12 cm.
- Bezpośrednio przed smażeniem przygotowane plastry mięsa lekko oprószyć mąką i osolić.
- Rozgrzać tłuszcz i na silnym ogniu smażyć kolejno brizole 2 – 3 minuty z każdej strony, aby na ich powierzchni wytworzyła się zrumieniona skórka, a mięso wewnątrz pozostało lekko różowe.
- Zrumienione brizole układać na rozgrzanym półmisku, kładąc na każdy z nich krążek masła utartego z siekanym szczypiorkiem.
- Podawać z ziemniakami smażonymi, purêe albo frytkami, z jarzynami (szpinak, fasolka szparagowa, kalafior lub inne) i z sałatą lub surówką.
Brizole można również podawać ze smażonymi pieczarkami (10 dag), wówczas nie kłaść na nich masła ze szczypiorkiem, lecz pieczarki. Brizol z polędwicy można również przyrządzać na opiekaczu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]