Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Brizol z polędwicy

Brizol z polędwicy.


Składniki:

  • 70 dag polędwicy środkowej,
  • 1 dag mąki,
  • sól,
  • 6 dag tłuszczu,

masło szczypiorkowe:

  • 4 dag masła,
  • 1 łyżeczka siekanego szczypiorku,
polędwica wołowa.
Brizol z polędwicy.

Przygotowanie:

  1. Polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokroić w poprzek włókien na cztery skośne, cienkie płaty.
  2. Na desce zwilżonej wodą pobić każdy kawałek tłuczkiem (również zwilżonym wodą) na plastry o grubości około ½ cm.
  3. Nadać przy pomocy noża kształt kolisty o średnicy około 12 cm.
  4. Bezpośrednio przed smażeniem przygotowane plastry mięsa lekko oprószyć mąką i osolić.
  5. Rozgrzać tłuszcz i na silnym ogniu smażyć kolejno brizole 2 – 3 minuty z każdej strony, aby na ich powierzchni wytworzyła się zrumieniona skórka, a mięso wewnątrz pozostało lekko różowe.
  6. Zrumienione brizole układać na rozgrzanym półmisku, kładąc na każdy z nich krążek masła utartego z siekanym szczypiorkiem.
  7. Podawać z ziemniakami smażonymi, purêe albo frytkami, z jarzynami (szpinak, fasolka szparagowa, kalafior lub inne) i z sałatą lub surówką.

Brizole można również podawać ze smażonymi pieczarkami (10 dag), wówczas nie kłaść na nich masła ze szczypiorkiem, lecz pieczarki. Brizol z polędwicy można również przyrządzać na opiekaczu.
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x