Budyń z kury – dietetyczne
Budyń z Kury – Przepis Dietetyczny.
Z kurczaka lub z kury możesz przyrządzić dietetyczne danie. Jest źródłem białka, protein, witamin i innych substancji odżywczych. Wymaga zastosowania formy do gotowania budyniów.
Składniki:
- 15 dag kury,
- 3 dag włoszczyzny,
- 1½ dag masła,
- 2 dag czerstwej bułki,
- 25 ml mleka,
- 3 g zielonej pietruszki,
- 1 g soli,
- 5 g tartej bułki,
- 1 jajo,
Przygotowanie:
- Ugotować kurę wraz z włoszczyzną, zmielić w maszynce do mięsa wraz z czerstwą, namoczoną w mleku bułką.
- Masło utrzeć z żółtkiem.
- Z białka ubić pianę.
- Wymienione składniki połączyć i wymieszać z solą i siekaną pietruszką.
- Tak przygotowaną masę włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
- Budyń z kury gotować pod przykryciem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]