Mięso - potrawyPRZEPISY

Dzielenie drobiu

Dzielenie drobiu: kur, pulardy, kapłonów gotowanych lub pieczonych


kurczęta pieczone
Pieczony kurczak.
  1. Tuszkę do porcjowania ułożyć na grzbiecie na desce do krojenia mięsa.
  2. Odciąć udka i podzielić na 2 – 3 kawałki, zależnie od wielkości tuszki.
  3. Skrzydełka również odciąć, pozostawiając przy każdym po kawałku mięsa.
  4. Z piersi wykroić cienkie, ukośne plastry.
  5. Grzbiet z kuprem odrąbać od części piersiowej i przekroić na 3 – 4 kawałki.
  6. Pokrojony, upieczony drób układa się następująco:
    1. Na dnie półmiska ułożyć podzielony grzbiet,
    2. na nim położyć kość piersiową,
    3. po obydwu stronach ułożyć pokrojone na kawałki uda, a po obydwu stronach kości piersiowej
    4. ułożyć pokrojone plastry piersi, tak aby tuszka miała foremny wygląd.
  7. Po ułożeniu skropić sosem z pieczenia,włożyć z półmiskiem do piekarnika, zagrzać.
  8. Dzielenie drobiu gotowanego – drób gotowany, pokrojony w ten sam sposób jak pieczony,
    wkłada się do rosołu lub do sosu, zależnie od potrawy, podgrzewa.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x