Budyń z sera
Budyń z Sera Gotowany.
Sernik przyrządzony trochę inaczej. Potrzebna tu będzie specjalna forma do gotowania budyniów. Taki deser można podać również na śniadanie, czy na kolację.
Składniki:
- 40 dag sera (twarogu),
- 10 dag ugotowanych ziemniaków,
- 7 dag masła,
- 4 jaja,
- 10–15 dag cukru – pudru,
- 2 dag skórki pomarańczowej,
- 2 dag migdałów,
- 1 dag tłuszczu do posmarowania formy,
- 2 dag tartej bułki.
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę.
- Przygotować formę budyniową oraz wodę do gotowania budyniu.
- Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, włożyć ser i ziemniaki, rozetrzeć, wymieszać z pokrajaną skórką pomarańczową i siekanymi migdałami.
- Ubić pianę, wymieszać ją lekko z masą serową.
- Włożyć do formy i gotować w parze przez 45 minut.
- Ugotowany budyń wyłożyć na okrągły półmisek i podać posypany cukrem waniliowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]