Desery i napojePRZEPISY

Budyń z sera

Budyń z Sera Gotowany.

Sernik przyrządzony trochę inaczej. Potrzebna tu będzie specjalna forma do gotowania budyniów. Taki deser można podać również na śniadanie, czy na kolację.


Składniki:

  • 40 dag sera (twarogu),
  • 10 dag ugotowanych ziemniaków,
  • 7 dag masła,
  • 4 jaja,
  • 10–15 dag cukru – pudru,
  • 2 dag skórki pomarańczowej,
  • 2 dag migdałów,
  • 1 dag tłuszczu do posmarowania formy,
  • 2 dag tartej bułki.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę.
  2. Przygotować formę budyniową oraz wodę do gotowania budyniu.
  3. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, włożyć ser i ziemniaki, rozetrzeć, wymieszać z pokrajaną skórką pomarańczową i siekanymi migdałami.
  4. Ubić pianę, wymieszać ją lekko z masą serową.
  5. Włożyć do formy i gotować w parze przez 45 minut.
  6. Ugotowany budyń wyłożyć na okrągły półmisek i podać posypany cukrem waniliowym.
Forma do gotowania budyniu
Forma do gotowania budyniu

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x