Bułka bez jaj
Bułka bez jaj
Składniki:
- 2 dag drożdży,
- 1 dag cukru,
- sól,
- ½ l mleka lub wody,
- 1 kg mąki luksusowej lub bułkowej,
- tłuszcz do posmarowania formy,
- ½ jaja do smarowania ciasta,
Przygotowanie:
- Mąkę wpierw przesiać do miski, zostawić w ciepłym miejscu.
- Drożdże rozetrzeć z cukrem, gdy się rozpuszczą, zmieszać z ¼ l letniego mleka.
- W mące zrobić zagłębienie, wlać płynne drożdże, zarobić rozczyn.
- Gęstość rozczynu powinna w zasadzie odpowiadać gęstości kwaśnej śmietany.
- Rozczyn zostawić przykryty w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Gdy rozczyn zwiększy objętość dwukrotnie, dodać sól, zarobić ciasto dolewając, o ile trzeba mleka lub wody.
- Ciasto nie powinno być bardzo gęste.
- Wyrabiać starannie, aż zacznie odstawać od ręki i dna naczynia, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.
- Obrać ciasto z brzegów miski, wygładzić powierzchnię, pozostawić w ciepłym miejscu przykryte do wyrośnięcia.
- Dwie długie, wąskie, głębokie foremki posmarować tłuszczem, oprószyć mąką.
- Gdy ciasto urośnie o 100%, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na dwie części.
- Wyrobić 2 wałki, włożyć je do foremki (zapełnić najwyżej ¾ foremki).
- Wyrównać z wierzchu, pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 40 – 50 minut.
- Zrobić próbę drewnianą szpilką.
- Gdy po wyjęciu z ciasta jest sucha, a bułka bez jaj jest ładnie zrumieniona i odstaje od brzegów formy, wyłożyć, bokiem opierając o brzeg stolnicy.
Bułkę przed pieczeniem można posypać z wierzchu czarnuszką. Do ciasta w czasie zarabiania można dodać 30 dag ugotowanych, obranych i przetartych przez sito ziemniaków.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]