Chłodnik błyskawiczny z kwaśnego mleka (potrawa szybka)
Chłodnik Błyskawiczny z Kwaśnego Mleka (Potrawa Szybka)
Składniki:
- 1 ¼ l kwaśnego mleka,
- ¼ l wody,
- 2 kostki przyprawy do zup,
- koncentrat „Barszcz błyskawiczny”,
- 4 łyżki siekanego koperku i szczypiorku,
- sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy,
- 15 dag okrawków pieczonego mięsa,
- 15 dag okrawków szynki lub kiełbasy,
- 15 dag ogórków,
- 2 jaja (ugotowane na twardo),
Przygotowanie:
- Kwaśne mleko ochłodzić, dokładnie rozmącić trzepaczką do piany.
- Zagotować ¼ l wody i dodać do niej koncentrat barszczu i 2 kostki przyprawy do zup, roztwór ochłodzić.
- Ogórki umyć, obrać, jaja obrać, grubo posiekać.
- Ogórki, mięso i wędlinę pokroić na cienkie, wąskie paski.
- Mleko wymieszać z roztworem barszczu, przygotowanymi składnikami i siekaną zieleniną, dodać do smaku pieprz, sól, cukier i kwasek cytrynowy.
- Chłodnik błyskawiczny podawać dobrze ochłodzony.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]