ObiadPRZEPISYZupy

Chłodnik ogórkowy II

Chłodnik II (ogórkowy)


Składniki:

  • 40 dag cielęciny z kością,
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 30 dag buraków,
  • 1 ¼ l wody,
  • 20 dag ogórków kiszonych,
  • 1 l kwasu ogórkowego,
  • 3 dag mąki,
  • ¼ l śmietany,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka siekanego koperku i szczypiorku,
  • sól, cukier,

Przygotowanie:

  1. Kości cielęce opłukać, zalać zimną wodą, gotować.
  2. Dodać mięso, osolić, dalej gotować.
  3. Włożyć oczyszczone warzywa, ugotować do miękkości.
  4. Buraki opłukać, ugotować w skórce.
  5. Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić, obrać.
  6. Wywar przecedzić, dodać obrane buraki starte na tarce o dużych otworach, podprawić zawiesiną z mąki i zimnej wody, zagotować.
  7. Połączyć ze śmietaną i ogórkami kiszonymi pokrojonymi w kostkę.
  8. Przyprawić do smaku solą, cukrem, kwasem ogórkowym.
  9. Włożyć gotowaną cielęcinę pokrojoną w kostkę i jaja pokrojone w ćwiartki lub talarki.
  10. Wsypać koperek lub siekany szczypiorek.
  11. (Do chłodnika ogórkowego można dodać mięso z raków).
  12. Chłodnik ogórkowy podawać ostudzony.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x