Chłodnik ogórkowy II
Chłodnik II (ogórkowy)
Składniki:
- 40 dag cielęciny z kością,
- 25 dag włoszczyzny,
- 30 dag buraków,
- 1 ¼ l wody,
- 20 dag ogórków kiszonych,
- 1 l kwasu ogórkowego,
- 3 dag mąki,
- ¼ l śmietany,
- 2 jaja,
- 1 łyżka siekanego koperku i szczypiorku,
- sól, cukier,
Przygotowanie:
- Kości cielęce opłukać, zalać zimną wodą, gotować.
- Dodać mięso, osolić, dalej gotować.
- Włożyć oczyszczone warzywa, ugotować do miękkości.
- Buraki opłukać, ugotować w skórce.
- Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić, obrać.
- Wywar przecedzić, dodać obrane buraki starte na tarce o dużych otworach, podprawić zawiesiną z mąki i zimnej wody, zagotować.
- Połączyć ze śmietaną i ogórkami kiszonymi pokrojonymi w kostkę.
- Przyprawić do smaku solą, cukrem, kwasem ogórkowym.
- Włożyć gotowaną cielęcinę pokrojoną w kostkę i jaja pokrojone w ćwiartki lub talarki.
- Wsypać koperek lub siekany szczypiorek.
- (Do chłodnika ogórkowego można dodać mięso z raków).
- Chłodnik ogórkowy podawać ostudzony.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]