Chłodnik z botwinką z kwaśnego mleka
Chłodnik z Botwinką z Kwaśnego Mleka
Składniki:
- 1 l kwaśnego mleka,
- ⅛ – ¼ l śmietany,
- 15 dag świeżych ogórków,
- sól, cukier,
- cytryna lub ocet,
- ⅛ l kwasu buraczanego,
- 30 – 40 dag botwinki (2 pęczki),
- 2 jajka na twardo,
- 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku,
Przygotowanie:
- Botwinkę starannie opłukać, pokroić w cienkie plastry, ugotować w małej ilości lekko zakwaszonej, osolonej i ocukrzonej wody.
- Ogórki cienko obrać poszatkować.
- Botwinkę ostudzić.
- Mleko kwaśne roztrzepać ze śmietaną, dodać botwinkę, ogórki, jaja pokrojone w talarki, koperek i szczypiorek, wlać kwas burakowy, wymieszać.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]