Dania główneObiadPRZEPISYZupy

Chłodnik z botwinką z kwaśnego mleka

Chłodnik z Botwinką z Kwaśnego Mleka


Składniki:

  • 1 l kwaśnego mleka,
  • ⅛ – ¼ l śmietany,
  • 15 dag świeżych ogórków,
  • sól, cukier,
  • cytryna lub ocet,
  • ⅛ l kwasu buraczanego,
  • 30 – 40 dag botwinki (2 pęczki),
  • 2 jajka na twardo,
  • 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku,

Przygotowanie:

  1. Botwinkę starannie opłukać, pokroić w cienkie plastry, ugotować w małej ilości lekko zakwaszonej, osolonej i ocukrzonej wody.
  2. Ogórki cienko obrać poszatkować.
  3. Botwinkę ostudzić.
  4. Mleko kwaśne roztrzepać ze śmietaną, dodać botwinkę, ogórki, jaja pokrojone w talarki, koperek i szczypiorek, wlać kwas burakowy, wymieszać.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x