Chremzel oładki z macy
Chremzel oładki z macy.
Tradycyjna potrawa w kuchni Żydów polskich, szczególnie w Galicji, przyrządzana przez nich na święto Chanuka. Przyrządzana z macy i podawana jako słodki dodatek do innych potraw. Dwa przepisy, różniące się nieco, wzięte z “Kuchni Żydów polskich”.
Składniki:
- 10 dag macy (rozdrobnionej),
- 200 ml wina,
- 5 dag migdałów,
- 500 ml oleju,
- 5 dag cukru,
- 4 jajka,
- sól do smaku,
Przygotowanie:
- Zalać macę winem podgrzanym do wrzenia, dodać drobno rozdrobnione migdały, cukier, żółtka i pianę z białek, lekko zamieszać.
- Smażyć małe placuszki w dużej ilości oleju z obu stron, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem.
Oładki z macy – przepis II
Składniki:
- 10 dag macy,
- 0,5 l oleju,
- 8 jajek,
- sól, pieprz do smaku,
Przygotowanie:
- Macę pokruszyć i zalać wodą, po kilku minutach odcisnąć, dodać żółtka, sztywno ubitą pianę z białek, sól i pieprz, wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć niewielkie placuszki.
- Chremzel oładki z macy – podawać jako dodatek do potraw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]