PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Ciastka półfrancuskie serowe z marmoladą

Ciastka Półfrancuskie Serowe z Marmoladą


Składniki:

  • 25 dag mąki,
  • 25­ dag dobrze odciśniętego sera (twarogu),
  • 25 dag masła,
  • ½ jaja,
  • 30 – 40 dag marmolady,
  • 6 dag cukru-pudru do posypania,
  • wanilia,
  • ½ jaja do smarowania,

Przygotowanie:

  1. Biały, dobrze odciśnięty, niekwaśny ser przetrzeć przez sito.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać ser, jajo, zagnieść szybko ciasto jak na pierogi.
  3. Jeżeli ser jest bardzo odciśnięty, dodać 2 ÷ 3 łyżki śmietany.
  4. Wywałkować na grubość 12 cm, kroić w kwadraty 7 × 7, na środek nakładać marmoladę, zwinąć w rulonik, zakończenie ciasta dać pod spód.
  5. Układać na prostokątnej, szerokiej blasze.
  6. Z wierzchu posmarować rozmąconym jajem.
  7. Piec w bardzo gorącym piekarniku około 20 minut.
  8. Ciastka półfrancuskie serowe, jeszcze gorące oprószyć cukrem z wanilią.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x