Ciastka półfrancuskie śmietankowe z jabłkami
Ciastka półfrancuskie śmietankowe
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej luksusowej,
- 22 ½ dag masła,
- 1 jajo,
- 2 surowe żółtka,
- 10 dag śmietany (5 łyżek),
- 60 dag jabłek,
- 6 dag cukru-pudru do posypania,
- wanilia,
- 15 dag marmolady lub ucieranej róży cukrowej,
Przygotowanie:
- Przyrządzić ciasto: wpierw przesiać mąkę na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajo, żółtka, śmietanę, szybko zarobić ciasto.
- Ciasto następnie włożyć do miski posypanej mąką, wynieść w chłodne miejsce na 12 godzin.
- Jabłka umyć, najpierw obrać, pokroić na połówki, wybrać gniazda nasienne.
- Później ciasto wywałkować na grubość ½ cm, kroić na kwadraty o boku 10 cm.
- Na środku układać połówki jabłek, do których włożyć po ½ łyżeczki gęstej marmolady lub konfitur.
- Cztery rogi zlepić w środku – dokładnie nad jabłkiem, tak aby owoc był zakryty.
- Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, piec przez 20–30 minut.
- Gdy jabłka są miękkie a ciasto zrumienione na jasnozłoty kolor, wyjąć.
- Gorące ciastka półfrancuskie śmietankowe oprószyć obficie cukrem z wanilią.
- Jabłka w szlafrokach można również przyrządzić w cieście krucho-drożdżowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]