Czanachi
Czanachi –
Gruzińska potrawa z baraniny.
Składniki:
- ½ kg baraniny (bez kości),
- 75 dag ziemniaków,
- 20 gag fasolki szparagowej,
- 20 dag pomidorów,
- 30 dag bakłażanów,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Mięso najpierw pokrajać na 12 kawałków i włożyć do naczynia żaroodpornego (najlepiej z kamionki) o pojemności 2 – 3 l.
- Następnie oczyszczoną, pokrajaną fasolkę, obrane i pokrajane na plastry ziemniaki i drobno pokrajaną cebulę układać warstwami na mięsie.
- Na koniec na wierzchu położyć połówki pomidorów i pokrajane na plastry bakłażany. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zalać wszystko wrzącą wodą (ok. ½ l) i piec przez około 2 godziny w piekarniku, w przykrytym naczyniu.
- Podawać – najlepiej w tej kamionce, w której piekliśmy potrawę. W czasie pieczenia ewentualnie można dodawać niewielkie ilości odparowanej wody.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]