Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Czanachi

Czanachi –

Gruzińska potrawa z baraniny. 


Składniki:

  • ½ kg baraniny (bez kości), 
  • 75 dag ziemniaków, 
  • 20 gag fasolki szparagowej, 
  • 20 dag pomidorów, 
  • 30 dag bakłażanów, 
  • 1 cebula, 
  • sól, pieprz, 

Przygotowanie:

  1. Mięso najpierw pokrajać na 12 kawałków i włożyć do naczynia żaroodpornego (najlepiej z kamionki) o pojemności 2 – 3 l. 
  2. Następnie oczyszczoną, pokrajaną fasolkę, obrane i pokrajane na plastry ziemniaki i drobno pokrajaną cebulę układać warstwami na mięsie. 
  3. Na koniec na wierzchu położyć połówki pomidorów i pokrajane na plastry bakłażany. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
  4. Zalać wszystko wrzącą wodą (ok. ½ l) i piec przez około 2 godziny w piekarniku, w przykrytym naczyniu.
  5. Podawać – najlepiej w tej kamionce, w której piekliśmy potrawę. W czasie pieczenia ewentualnie można dodawać niewielkie ilości odparowanej wody. 

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x