Czosnek
Czosnek – przyprawą są główki składające się z kilku—kilkunastu tzw. ząbków.
- Można go jeść na surowo (zmiażdżony, utarty z solą lub posiekany) oraz gotowany, smażony i marynowany.
- Liści używa się do sałatek.
- Należy go stosować w umiarkowanych ilościach (1—2 ząbki na cztery porcje).
- Potrawy z czosnkiem można gotować, ale nie należy wrzucać go do rozgrzanego tłuszczu.
Zastosowanie: do zupy jarzynowej, ziemniaczanej i pomidorowej, rosołu z wołowiny, żurku, wieprzowiny, baraniny i dziczyzny, gęsi, potraw z ziemniaków, sosów i marynat, galaretek mięsnych, szpinaku, bakłażanów, dań jednogarnkowych, ryb.
Czosnek najczęściej łączy się z bazylią, estragonem, goździkami, jałowcem, kminkiem, liśćmi laurowymi, szałwią czy zielem angielskim. Nie należy stosować go razem z tymiankiem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]