PRZEPISY

Cząber


Cząber (fasolowe ziele) – przyprawą jest świeże suszone ziele o ostrym, korzennym, lekko gorzkim specyficznym smaku przypominającym pieprz i oregano oraz aromatycznym zapachu. Dodaje mdłym potrawom pikantności. Cząbru nie należy długo gotować i dodaje się do potrawy pod koniec gotowania. Stosuje się go z umiarem – na 4 porcje 1 świeży pęd i łyżeczka do herbaty sproszkowanego suszonego ziela. Składnik pieprzu ziołowego.


Zastosowanie: dodaje smaku fasoli (osłabia działanie wzdymające), czerwonej i białej kapuście (razem z tymiankiem), ogórkom, sałatkom z ziemniaków i fasoli, zupom: ziemniaczanej, fasolowej i pomidorowej, krupnikowi i grochówce, sosom śmietanowym i pomidorowym, kotletom jagnięcym, pieczeni wieprzowej i dziczyźnie oraz potrawom z grzybów (oprócz pieczarek). Kwaszonym ogórkom nadaje jędrność. Wspaniale smakują kurczęta, które zostały obłożone na 1—2 godziny przed pieczeniem grubą warstwą świeżych listków cząbru. Zaostrza smak gotowanego bobu.


 Cząber najczęściej łączy się z majerankiem, rzadziej z tymiankiem, ale raczej nie należy stosować go razem z bazylią.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x