Dietetyczna pasta jajeczna
Dietetyczna pasta jajeczna –
powinna znaleźć się na każdym stole, gdzie dbamy o swoje zdrowie i staramy się zachować wagę (BMI) i linię. «Męska», z dodatkiem cebuli i anchois, natomiast wariant łagodniejszy dla kobiet – pasta jajeczna «damska». Obie zresztą wyśmienicie smakują i oczywiście mogą znaleźć się w naszym śniadaniowym menu.
Pasta jajeczna męska.
(dla 2 osób)
Składniki:
- 1 jajko,
- 4 – 6 filetów anchois,
- ½ czerwonej cebuli,
- koperek,
- 2 kromki gruboziarnistego chleba (po 30 g),
* Przygotowanie:
- Ugotuj wpierw jajko na twardo (10 minut).
- Opłucz je w zimnej wodzie, następnie obierz i posiekaj.
- Pokrój anchois na małe kawałeczki.
- Tymczasem posiekaj drobno cebulę i koperek.
- Wszystko dobrze wymieszaj i zjedz na kromce ciemnego chleba.
- Wartość energetyczna jednej porcji (bez majonezu): 251 kcal,
- Wartość odżywcza:
- 19% białka,
- 27% tłuszczu,
- 54% węglowodanów.
Pasta jajeczna damska.
(dla 2 osób)
Składniki:
- 1 jajko,
- 20 dag krewetek (1 garść),
- ½ czerwonej cebuli,
- 5 dag czerwonego kawioru,
- 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku,
- 2 kromki gruboziarnistego chleba na zakwasie (po 30 g),
* Przygotowanie:
- Ugotuj najpierw jajko na twardo (10 minut).
- Opłucz w zimnej wodzie, później obierz i posiekaj.
- Pokrój krewetki.
- Posiekaj także drobno cebulę.
- Na koniec wymieszaj składniki i posyp pociętym nożyczkami koperkiem.
- Posmaruj kromkę chleba solidną warstwą pasty.
- Wartość energetyczna jednej porcji (bez majonezu): 306 kcal,
- Wartość odżywcza:
- 43% białka,
- 15% tłuszczu,
- 42% węglowodanów.
* Dietetyczna pasta jajeczna – jeżeli lubisz, możesz do sałatek dodać odrobinę majonezu. Najlepiej domowego, zrobionego samodzielnie.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
