Klopsiki królewieckie

Klopsiki królewieckie. Uwaga:

Jeśli sporządzamy mięso w sosie zaprawianym zasmażką, wówczas do części tłuszczu, użytego do przesmażenia cebuli dodajemy wywaru z gotowanej potrawy, zagotowujemy i zaprawiamy sos przed podaniem mięsa na stół. Potrawa nieczęsto goszcząca na naszych stołach. A szkoda, bo jako «Königsberger Klopse» stanowi podstawę kuchni wschodnio-pruskiej, wywodzącej się z tradycji Królewca. W czasach “słusznie minionych” władze Niemiec Wschodnich usiłowały przemianować ją, zresztą nieskutecznie na «kochklopse» (czyli po prostu „gotowane klopsiki”), co jest dowodem na trwałość tradycji, również kulinarnej. 


Składniki:

  • ¼ kg chudego mięsa wieprzowego bez kości,
  • ¼ kg cielęciny bez kości,
  • 10 dag śledzia solonego,
  • 8 dag czerstwej bułki,
  • 5 dag cebuli,
  • 2 dag musztardy,
  • 1 jajo,
  • sól, pieprz,
  • ⅓ l sosu korniszonowego,

Przygotowanie:

  1. Mięso wpierw opłukać, odcisnąć z wody.
  2. Bułkę namoczyć w wodzie albo też w mleku.
  3. Śledzie wymoczyć, później sprawić, odfiletować i obrać z ości.
  4. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  5. Mięso, śledzia, również odciśniętą bułkę i cebulę przepuścić przez maszynkę.
  6. Dodać jajo i musztardę, wyrobić dokładnie na jednolitą masę, przyprawić do smaku solą, pieprzem.
  7. Uformować z niej 10–12 okrągłych klopsików, wkładać, wkładać je do wrzącej wody, gotować powoli około 10 minut.
  8. Wywar zgotowania klopsików wyparować do ½ l i na koniec na nim przyrządzić sos korniszonowy z zasmażką.
  9. Klopsiki królewieckie w sosie korniszonowym podawać z ziemniakami lub kaszą jęczmiennąsurówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x