Dip
Dip
przepisy tradycyjne.
To sosy na bazie śmietany, twarogu, majonezu jogurtu. Mają swój wyrazisty smak, który zawdzięczają dodawanym do niego przyprawom, owocom, specyficznym ziołom, często marynowanym dodatkom.
Dip twarogowy
białko 7g, tłuszcz 9g, węglowodany 7g, Kcal/kJ 130/546
Składniki:
- 15 dag kwaśnej śmietany,
- 20 dag chudego twarogu,
- sok z ½ cytryny,
- 100 ml mleka,
- ½ ogórka sałatkowego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ pęczka koperku,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Kwaśną śmietanę wymieszać z twarogiem, sokiem z cytryny i mlekiem.
- Ogórek sałatkowy obrać, zetrzeć. Dodać do dipu, ponownie wymieszać.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, również dodać do dipu, wymieszać.
- Dip przyprawić solą i pieprzem. Dodać drobno posiekany koperek.
Dip z rukolą.
białko 7g, tłuszcz 15g, węglowodany 4g, Kcal/kJ 199/837
Składniki:
- 10 dag rukoli,
- 20 dag twarożku ziołowego,
- 3 łyżki oliwy,
- 20 dag śmietany kremówki,
- sól, pieprz, cukier,
Przygotowanie:
- Rukolę umyć, osuszyć, trochę odłożyć do dekoracji, resztę posiekać.
- Rukolę wymieszać z twarogiem i z oliwą. Następnie całość zmiksować na gładko. Dodać śmietanę, wymieszać.
- Dip przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Udekorować odłożonymi wcześniej liśćmi rukoli.
Dip jogurtowy z ziołami
białko 7g, tłuszcz 8g, węglowodany 8g, Kcal/kJ 136/574
Składniki:
- 15 dag jogurtu,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki posiekanych ziół (koperek, trybula, szczypiorek),
- 1 zgnieciony ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- ew. odrobina cukru,
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszać na gładko. Przyprawić pikantnie.
- Podawać do surówek, lub do sałatek, jako sos.
- Można też nim polać ugotowane tradycyjnie ziemniaki.
Twarogowo-jajeczny
białko 8g, tłuszcz 19g, węglowodany 2g, Kcal/kJ 211/883
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 szalotka,
- 4 korniszony,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 15 dag twarogu z zielonym pieprzem,
- 10 dag kwaśnej, gęstej śmietany,
- sól,
Przygotowanie:
- Jajka gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Przestudzić przelewając zimną wodą, następnie obrać i posiekać.
- Szalotkę obrać, posiekać z ogórkiem i szczypiorkiem.
- Twaróg wymieszać na gładko z gęstą, kwaśną śmietaną. Dodać jajka, szalotkę, korniszony i szczypiorek, całość ponownie dokładnie wymieszać.
- Dip twarogowo-jajeczny przyprawić 2 łyżkami zalewy z ogórków i szczyptą soli.
Paprykowy
białko 2g, tłuszcz 37g, węglowodany 2g, Kcal/kJ 358/1503
Składniki:
- 1 cebula
- 10 dag śmietany,
- 10 dag majonezu,
- 1 łyżeczka przecieru paprykowego,
- sól ziołowa,
- ostra papryka w proszku,
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
- Śmietanę ubić na półsztywno. Dodać majonez i przecier paprykowy, wymieszać.
- Dodać cebulę. Przyprawić do smaku solą i ostrą papryką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]