Makaron domowy rosołowy
Makaron domowy składniki:
- 1½ szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 3 żółtka

Przygotowanie:
- W przesianej mące usypanej w kopczyk robimy nożem lub łyżką dołek,
wbijamy do niego jedno jajko i trzy żółtka. - Następnie zarobić ciasto nożem i zagniatać rękami,
aż wyrobimy jednolitą sprężystą porcję z pęcherzykami powietrza wewnątrz. - Ciasto podzielić na mniejsze kawałki i cienko wywałkować.
- Odłożyć na bok, aby lekko przeschło.
- Krążki przesuszonego ciasta przekroić na połowę, zwinąć, bardzo cienko okroić na nitki.
- Ciasto można przygotować również przy użyciu maszynki do wałkowania i krojenia makaronu.
- Ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem soli.
- Dodać do wody łyżeczkę masła lub odrobinę oleju.
- Przecedzić makaron przez durszlak, przelać wrzącą wodą, dokładnie odsączyć.
- Podawać z rosołem z kury lub z wołowiny.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]