Fałszywe kurczęta
„Fałszywe” kurczęta z cielęciny.
Składniki:
- 50 dag cielęciny bez kości z frykanda II, III,
- 4 dag tłuszczu do smażenia,
- 2 dag masła do smażenia,
nadzienie:
- 6 dag czerstwej bułki,
- 2 dag masła,
- ⅛ l mleka,
- 1 jajo,
- sól, pieprz,
- 2 dag tartej bułki,
- 1 łyżeczka siekanego koperku,
- 1 łyżeczka siekanej, zielonej pietruszki,
panierowanie:
- 3 dag mąki,
- 1 jajo,
- 8 dag tartej bułki,
Przygotowanie:
- Bułkę najpierw namoczyć w mleku, odcisnąć.
- Mięso opłukać, osączyć, obrać z powięzi, następnie pokroić w poprzek włókien nieco skośnie na 4 szeroki plastry.
- Każdy kawałek mięsa później niezbyt silnie pobić tłuczkiem (zwilżonym wodą) na bardzo cienki płat o grubości około 0,5 cm.
- Bułkę przepuścić przez maszynkę, masło utrzeć z żółtkiem, potem dodać zmieloną bułkę, tartą bułkę, pietruszkę, siekany koperek, sól, pieprz, utrzeć starannie, wymieszać z pianą (nadzienie powinno być gęste).
- Rozłożone plastry mięsa posolić, smarować nadzieniem, ciasno zwinąć w ruloniki, następnie spiąć drewnianymi szpilkami i panierować w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
- Panierowanie przycisnąć rękami, na koniec brzegi wyrównać nożem.
- Mięso kłaść na rozgrzanym tłuszczu i na niezbyt silnym ogniu smażyć ze wszystkich stron na rumiano.
- Dodać masło i dosmażyć na brzegu płyty lub w piekarniku.
- W czasie smażenia polewać z wierzchu tłuszczem.
- Szpilki wyjąć.
- Mięso ułożyć na długim półmisku.
- Fałszywe kurczęta podawać z ziemniakami purée, odsmażanymi lub frytkami, z sałatą lub inną surówką z warzyw.
- Do nadzienia można również dodać 8 – 10 dag wątróbki cielęcej, wieprzowej lub wołowej.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Fajny pomysł! Myślę, że roladki będą wyśmienite ?. Warto spróbować! Pozdrawiam serdecznie ❤️
Na pewno nie są złe… I ciekawy przepis na “coś innego”. Pozdrawiam, Agnieszko!
Wygląda nieźle 🙂 Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?
Danie nie jest z gatunku najprostszych i jest trochę pracochłonne, ale wypróbuj! Warte nakładu pracy jaki w niego włożysz.