Dania główneMięso - potrawyObiadŚwiąteczne i karnawałowe

Fałszywe kurczęta

„Fałszywe” kurczęta z cielęciny.


Składniki:

  • 50 dag cielęciny bez kości z frykanda II, III,
  • 4 dag tłuszczu do smażenia,
  • 2 dag masła do smażenia,

nadzienie:

  • 6 dag czerstwej bułki,
  • 2 dag masła,
  • ⅛ l mleka,
  • 1 jajo,
  • sól, pieprz,
  • 2 dag tartej bułki,
  • 1 łyżeczka siekanego koperku,
  • 1 łyżeczka siekanej, zielonej pietruszki,

panierowanie:

  • 3 dag mąki,
  • 1 jajo,
  • 8 dag tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Bułkę najpierw namoczyć w mleku, odcisnąć.
  2. Mięso opłukać, osączyć, obrać z powięzi, następnie pokroić w poprzek włókien nieco skośnie na 4 szeroki plastry.
  3. Każdy kawałek mięsa później niezbyt silnie pobić tłuczkiem (zwilżonym wodą) na bardzo cienki płat o grubości około 0,5 cm.
  4. Bułkę przepuścić przez maszynkę, masło utrzeć z żółtkiem, potem dodać zmieloną bułkę, tartą bułkę, pietruszkę, siekany koperek, sól, pieprz, utrzeć starannie, wymieszać z pianą (nadzienie powinno być gęste).
  5. Rozłożone plastry mięsa posolić, smarować nadzieniem, ciasno zwinąć w ruloniki, następnie spiąć drewnianymi szpilkami i panierować w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
  6. Panierowanie przycisnąć rękami, na koniec brzegi wyrównać nożem.
  7. Mięso kłaść na rozgrzanym tłuszczu i na niezbyt silnym ogniu smażyć ze wszystkich stron na rumiano.
  8. Dodać masło i dosmażyć na brzegu płyty lub w piekarniku.
  9. W czasie smażenia polewać z wierzchu tłuszczem.
  10. Szpilki wyjąć.
  11. Mięso ułożyć na długim półmisku.
  12. Fałszywe kurczęta podawać z ziemniakami purée, odsmażanymi lub frytkami, z sałatą lub inną surówką z warzyw.
  13. Do nadzienia można również dodać 8 – 10 dag wątróbki cielęcej, wieprzowej lub wołowej.
falszywe-kurczeta
Fałszywe kurczęta, czyli roladki cielęce z ziemniaczkami.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu

Fajny pomysł! Myślę, że roladki będą wyśmienite ?. Warto spróbować! Pozdrawiam serdecznie ❤️

przepis na naleśniki

Wygląda nieźle 🙂 Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?

4
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x