Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku.
To danie, które przyrządzamy z fasoli gotowanej lub duszonej z sosem pomidorowym, przyprawionymi do smaku. To jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej.
1 porcja = 1600 kcal
Składniki:
- 30 dag fasoli “Jaś”,
- 2 cebule,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 20 dag kiełbasy,
- 10 dag wieprzowiny smażonej lub duszonej,
- sól, pieprz,
- 1 ząbek czosnku,
- majeranek,
- papryka słodka i ostra.
Przygotowanie:
- Fasolę opłukać, najpierw namoczyć przez kilka godzin, odlać wodą z moczenia, zalać świeżą wodą.
- Zagotować z dodatkiem tymianku i następnie gotować do miękkości (1 – 1½ godziny).
- Kiedy fasola jest już miękka – trochę ją posolić.
- Fasolę ostudzić, odcedzić zachowując odcedzony wywar.
- Obrać cebulę, posiekać i przesmażyć na oleju na rumiano, wsypać mąkę, rozetrzeć powstałe grudki, zasmażyć, w końcu dodać koncentrat pomidorowy i odcedzony wywar z fasoli.
- Kiełbasę i mięso pokroić w grubą kostkę i dodać do fasoli, ponadto dodać roztarty ząbek czosnku, rozprowadzoną zasmażkę, gotować mieszając przez kilka minut, jeżeli potrawa jest zbyt gęsta dodać wody, doprawić papryką i dosolić do smaku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]