Mięso - potrawyObiadPRZEPISYZupy

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku.

To danie, które przyrządzamy z fasoli gotowanej lub duszonej z sosem pomidorowym, przyprawionymi do smaku. To jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej.


fasolka-po-bretonsku
Fasolka po bretońsku.

1 porcja = 1600 kcal


Składniki:

  • 30 dag fasoli “Jaś”,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 20 dag kiełbasy,
  • 10 dag wieprzowiny smażonej lub duszonej,
  • sól, pieprz,
  • 1 ząbek czosnku, 
  • majeranek, 
  • papryka słodka i ostra.

Przygotowanie:

  1. Fasolę opłukać, najpierw namoczyć przez kilka godzin, odlać wodą z moczenia, zalać świeżą wodą.
  2. Zagotować z dodatkiem tymianku i następnie gotować do miękkości (1 – 1½ godziny).
  3. Kiedy fasola jest już miękka – trochę ją posolić.
  4. Fasolę ostudzić, odcedzić zachowując odcedzony wywar.
  5. Obrać cebulę, posiekać i przesmażyć na oleju na rumiano, wsypać mąkę, rozetrzeć powstałe grudki, zasmażyć, w końcu dodać koncentrat pomidorowy i odcedzony wywar z fasoli.
  6. Kiełbasę i mięso pokroić w grubą kostkę i dodać do fasoli, ponadto dodać roztarty ząbek czosnku, rozprowadzoną zasmażkę, gotować mieszając przez kilka minut, jeżeli potrawa jest zbyt gęsta dodać wody, doprawić papryką i dosolić do smaku.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x