Faworki – Chrust
Faworki – Chrust.
Składniki:
- ½ kg mąki,
- 3 dag masła,
- 6 żółtek,
- sól,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- łyżka spirytusu lub octu,
- 3 – 4 kostki smalcu do smażenia,
- cukier – puder do posypania,
Przygotowanie:
- Masło ucierać z żółtkami, aż do otrzymania jednolitej masy, dodać mąkę i szczyptę soli ciągle mieszając. Kiedy ciasto jest zbyt gęste, dodawać śmietanę.
- Ciasto wywałkować, jak na makaron.
- Ciasto pokroić na pasy o szerokości 5 cm, następnie kroić romby, w każdym z nich naciąć na środku otwór od długości 3 – 4 cm wzdłuż dłuższej przekątnej rombu.
- Zawijać faworki.
- Roztopić smalec, sprawdzając temperaturę kawałkiem kartofla. Smażyć po kilka jednocześnie.
- Wykładać na bibułę do odsączenia tłuszczu. Po wierzchu posypać cukrem – pudrem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]