PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekane

Faworki – Chrust

Faworki – Chrust.

Składniki:

  • ½ kg mąki,
  • 3 dag masła,
  • 6 żółtek,
  • sól,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • łyżka spirytusu lub octu,
  • 3 – 4 kostki smalcu do smażenia,
  • cukier – puder do posypania,

Przygotowanie:

  1. Masło ucierać z żółtkami, aż do otrzymania jednolitej masy, dodać mąkę i szczyptę soli ciągle mieszając. Kiedy ciasto jest zbyt gęste, dodawać śmietanę.
  2. Ciasto wywałkować, jak na makaron.
  3. Ciasto pokroić na pasy o szerokości 5 cm, następnie kroić romby, w każdym z nich naciąć na środku otwór od długości 3 – 4 cm wzdłuż dłuższej przekątnej rombu.
  4. Zawijać faworki.
  5. Roztopić smalec, sprawdzając temperaturę kawałkiem kartofla. Smażyć po kilka jednocześnie.
  6. Wykładać na bibułę do odsączenia tłuszczu. Po wierzchu posypać cukrem – pudrem.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x