Filety z jelenia
Filety z jelenia. |
Uformować owalne filety o grubości 1 ½ cm, oprószyć solą, pieprzem, mąką. Rozgrzać tłuszcz i na niezbyt silnym ogniu usmażyć filety na ciemnozłoty kolor. Filety nie powinny być zbyt krwiste, ani zbyt wysmażone, bo będą twarde.
Składniki:
- 80 dag polędwicy,
- 8 dag tłuszczu,
- pieprz, sól,
- 2 dag mąki,
zaprawa z warzyw:
- 5 dag marchewki,
- 5 dag selera,
- 5 dag pietruszki,
- 5 dag cebuli,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka octu,
- kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca,
- 1 liść bobkowy,
- 1 dag cukru,
Przygotowanie:
- Polędwicę opłukać, obrać z podwięzi, skropić octem.
- Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, poszatkować w cienkie talarki, dodać olej, cukier, zmiażdżone przyprawy i ugniatać ręką tak długo, aż warzywa wydzielą sok.
- Przygotowane mięso natrzeć i obłożyć warzywami w dopasowanej wielkością misce.
- Postawić w chłodnym miejscu na 1 – 2 dni, przykryć.
- Przed przyrządzeniem polędwicy usunąć warzywa i przyprawy, pokroić skośnie w poprzek włókien na 8 plastrów, pobić je tłuczkiem po przekroju.
- Uformować owalne filety o grubości 1 ½ cm, oprószyć solą, pieprzem, mąką.
- Rozgrzać tłuszcz i na niezbyt silnym ogniu usmażyć filety na ciemnozłoty kolor.
- Filety nie powinny być zbyt krwiste, ani zbyt wysmażone, bo będą twarde.
- Pod koniec smażenia dodać do zrumienionego tłuszczu 1 – 2 łyżki wody i zagotować.
- Filety z jelenia ułożyć na podłużnym półmisku i polać sosem.
- Podawać z ziemniakami, frytkami, brukselką, fasolką szparagową, kalafiorem itp. albo z borówkami i chrzanem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]