Mięso - potrawyPRZEPISY

Filety z polędwicy w sosie pomidorowym

 

Filety z Polędwicy w Sosie Pomidorowym


Składniki:

  • 60 dag polędwicy (środkowej lub z cienkiego końca),
  • 4 dag tłuszczu,
  • 3 dag masła,
  • 10 dag długiej bułki kanapkowej,
  • ½ l sosu pomidorowego czystego,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pobić lekko tłuczkiem, pokroić w poprzek włókien na 8 plastrów.
  2. Uformować nożem 8 krążków grubości około 2 cm i pozostawić je pod przykryciem na 1 godzinę.
  3. Bułkę kanapkową otrzeć ze skórki, pokroić na 8 kromeczek grubości około 1 cm, każdą posmarować z obu stron cienko masłem i na patelni lub brytfannie zrumienić w piekarniku.
  4. Przygotować sos pomidorowy czysty.
  5. Przed smażeniem mięso osolić i oprószyć mąką.
  6. Rozgrzać tłuszcz i na silnym ogniu smażyć filety po 3 – 4 minuty z każdej strony, aby wewnątrz pozostały różowe, a na powierzchni powstała zrumieniona skórka.
  7. Gorące grzanki ułożyć na ogrzanym półmisku i na każdej położyć po filecie.
  8. Całość zalać połową sosu wlać do sosjerki.
  9. Filety z polędwicy w sosie podawać z ziemniakami purée albo frytkami i z sałatą, jarzyną gotowaną (fasola szparagowa, kalafior, brukselka).

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x