Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Filety z jelenia

Filety z jelenia. |

Uformować owalne filety o grubości 1 ½ cm, oprószyć solą, pieprzem, mąką. Rozgrzać tłuszcz i na niezbyt silnym ogniu usmażyć filety na ciemnozłoty kolor. Filety nie powinny być zbyt krwiste, ani zbyt wysmażone, bo będą twarde.


Składniki:

  • 80 dag polędwicy,
  • 8 dag tłuszczu,
  • pieprz, sól,
  • 2 dag mąki,

zaprawa z warzyw:

  • 5 dag marchewki,
  • 5 dag selera,
  • 5­ dag pietruszki,
  • 5 dag cebuli,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka octu,
  • kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca,
  • 1 liść bobkowy,
  • 1 dag cukru,

Przygotowanie:

  1. Polędwicę opłukać, obrać z podwięzi, skropić octem.
  2. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, poszatkować w cienkie talarki, dodać olej, cukier, zmiażdżone przyprawy i ugniatać ręką tak długo, aż warzywa wydzielą sok.
  3. Przygotowane mięso natrzeć i obłożyć warzywami w dopasowanej wielkością misce.
  4. Postawić w chłodnym miejscu na 1 – 2 dni, przykryć.
  5. Przed przyrządzeniem polędwicy usunąć warzywa i przyprawy, pokroić skośnie w poprzek włókien na 8 plastrów, pobić je tłuczkiem po przekroju.
  6. Uformować owalne filety o grubości 1 ½ cm, oprószyć solą, pieprzem, mąką.
  7. Rozgrzać tłuszcz i na niezbyt silnym ogniu usmażyć filety na ciemnozłoty kolor.
  8. Filety nie powinny być zbyt krwiste, ani zbyt wysmażone, bo będą twarde.
  9. Pod koniec smażenia dodać do zrumienionego tłuszczu 1 – 2 łyżki wody i zagotować.
  10. Filety z jelenia ułożyć na podłużnym półmisku i polać sosem.
  11. Podawać z ziemniakami, frytkami, brukselką, fasolką szparagową, kalafiorem itp. albo z borówkami i chrzanem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x