Flaczki z gęsich żołądków
Masz pomysł na jutrzejszy obiad? Flaczki z gęsich żołądków to smaczna potrawa, którą możesz przygotować samodzielnie. Poniżej przepis na to danie.
Składniki:
- 80 dag gęsich żołądków,
- 30 dag włoszczyzny bez kapusty,
- 10 dag cebuli,
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- sól, pieprz, ziele angielskie,
- liść laurowy, przyprawa do zup,
- imbir, majeranek, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Oczyszczone żołądki umyć, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować na małym ogniu pod przykryciem, wyjąć, pokroić w paseczki.
- Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, zalać wywarem z żołądków, ugotować.
- Cebulę obrać, opłukać, następnie:
- pokroić w kostkę,
- usmażyć,
- wymieszać z mąką,
- lekko zrumienić,
- połączyć z warzywami i żołądkami,
- jeszcze chwilę pogotować i doprawić.
Podobnie jak flaczki z gęsich żołądków możemy przygotować potrawę z żołądków indyczych. Lecz gęsie mają swój niepowtarzalny smaczek…
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]