Galaretka z jabłek
Galaretka z jabłek. |
Jabłka są to owoce najbardziej popularne w naszym kraju. Ponieważ jabłka zawierają wiele pektyn, galaretka z jabłek nie potrzebuje dodatku pektyny z innych owoców, ani żelatyny zwierzęcej. Doskonale nadają się do przechowania.
? Czas przygotowania: 60 min. ‖ IG: 52 kcal/100 g, ‖
Składniki:
- 1 litr soku z jabłek,
- 70 dag cukru,
Przygotowanie:
- Na galaretkę przeznaczamy spady z jabłek zimowych lub gorsze odmiany kwaśnych jabłek.
- Jabłka umyć, usunąć ogonki, części nadpsute, pokroić wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi.
- Zalać wodą do przykrycia jabłek, i rozgotować (około 20 minut).
- Odcisnąć sok z jabłek, zmierzyć jego objętość.
- Odważyć cukier, biorąc na 1 litr soku 70 dag cukru.
- Gotować sok bez cukru przez 15 – 20 minut, następnie dodać cukier i dalej gotować często mieszając.
- W czasie gotowania zbierać pianę gromadzącą się na powierzchni.
- Galaretka jest gotowa, gdy kropla zagęszczonego soku przeniesiona na zimny spodek ścina się.
- Gorącą galaretkę wlewać do słoików.
- Zawekować słoiki.
- Przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]