Gęsia szyja nadziewana
Gęsia szyja nadziewana
Składniki:
- wątróbka gęsia,
- 10 dag cielęciny,
- 5 dag słoniny,
- 5 dag pieczarek,
- ⅛ l mleka,
- 2 jaja,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
Przygotowanie:
- Skórę z gęsiej szyi oczyścić, wpierw usunąć tłuszcz, starannie opłukać.
- Cielęcinę, słoninę, wątróbkę gęsią opłukać, później przepuścić przez maszynkę do mięsa, wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką.
- Zmieloną masę utrzeć z żółtkami, dodać opłukane, obrane ze skórki i posiekane pieczarki.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
- Wymieszać lekko z pianą ubitą z białek.
- Skórę napełnić nadzieniem niezbyt ściśle, bo w czasie gotowania łatwo pęka.
- Nakłuć szpilką w kilku miejscach, zaszyć z obydwóch stron i włożyć do gorącej, osolonej wody.
- Gotować powoli pod przykryciem powoli przez około 50 minut.
- W czasie gotowania szyję nakłuć powtórnie w kilku miejscach, aby nagromadzone powietrze miało ujście i w ten sposób zabezpieczyć przed pęknięciem.
- Gęsia szyja nadziewana może być podawana na gorąco lub na zimno.
- Podając na zimno należy po ugotowaniu włożyć ją między dwie lekko obciążone deseczki.
- Po zupełnym ostudzeniu kroić szyję w plasterki jak pasztetówkę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
