Gołąbki z kaszą i z mięsem
Gołąbki z kaszą i z mięsem,
to popularne danie goszczące na naszych stołach. Bazą jest kapusta, ale tak naprawdę to tylko od nas zależy w jaki sposób je przyrządzimy. Poniżej znajdziecie przepis na te najbardziej popularne , czyli z mięsem.
Składniki:
- 1 główka kapusty cukrowej (ok. 1½ kg),
nadzienie:
- 20 dag wieprzowiny bez kości (kark),
- 25 dag ryżu lub kaszy jęczmiennej,
- 5 dag cebuli,
- 3 dag tłuszczu,
- sól, pieprz,
sos:
- ⅛ l śmietany,
- sól,
- 1 dag mąki,
- 1 kostka przyprawy do zup,
Gołąbki z kaszą i z mięsem (z ryżem)- przygotowanie:
- W każdym liściu pobić tłuczkiem nerw liściowy, nie przecinając liścia(można też delikatnie ściąć go nożem).
- Kaszę lub ryż przebrać, wpierw opłukać w dużej ilości zimnej wody.
- Zagotować dwa razy tyle wody, ile wynosi objętość ryżu, osolić, następnie dodać tłuszcz, wsypać ryż (kaszę).
- Gotować powoli pod przykryciem.
- Gdy woda wsiąknie w ryż, wyłożyć na miskę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę i zrumienioną cebulkę, zmielone mięso, sól, pieprz do smaku.
- Wszystko starannie wymieszać.
- Na środek każdego liścia nakładać nadzienie łyżką stołową.
- Zagiąć dwa boki liścia na 3 – 4 cm, zwinąć ciasno w rulonik.
- Na dno rondla dać liście obgotowanej kapusty, na nich układać gołąbki, jeden obok drugiego.
- Ułożyć najwyżej trzy warstwy. Im więcej warstw, tym łatwiej mogą się przypalić.
- Zalać ¼ l wrzącej, osolonej wody, z wierzchu przykryć liśćmi. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, zapiekać, równomiernie ogrzewając.
- Gdy liście kapusty z wierzchu silnie się zrumienią, przykryć pokrywą i zmniejszyć temperaturę.
- Gdy gołąbki są miękkie, wyjąć je, zdjąć liście z wierzchu, zalać śmietaną zmieszaną z mąką, przyprawić do smaku solą i rozpuszczoną kostką przyprawy do zup.
- Wstawić do piekarnika na 10 minut, zapiec.
Sposób podania:
- Wyłożyć na okrągły półmisek, oblać sosem śmietanowym, śmietanowo-pomidorowym, czy grzybowym.
- Gołąbki z ryżem (kaszą) i z mięsem można też podawać po prostu okraszone stopioną słoniną.
- Zamiast ryżu można zamiennie dodać kaszę jęczmienną, perłową lub pęczak (wszystkie to odmiany kaszy jęczmiennej).
- Zamiast mięsa surowego – kiełbasę zwyczajną, serdelową, lub też dodać mięso pieczone lub duszone.
- Do nadzienia dodaj świeżych albo suszonych grzybów. Poprawisz jeszcze smak.
- Pyszny wariant to również gołąbki z ziemniakami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]