Dania głównePRZEPISY

Gołąbki z kaszą i z mięsem

Gołąbki z kaszą i z mięsem,

to popularne danie goszczące na naszych stołach.  Bazą jest kapusta, ale tak naprawdę to tylko od nas zależy w  jaki sposób je przyrządzimy. Poniżej znajdziecie przepis na te najbardziej popularne , czyli z mięsem.


Składniki:

  • 1 główka kapusty cukrowej (ok. 1½ kg),

nadzienie:

  • 20 dag wieprzowiny bez kości (kark),
  • 25 dag ryżu lub kaszy jęczmiennej,
  • 5 dag cebuli,
  • 3 dag tłuszczu,
  • sól, pieprz,

sos:

  • ⅛ l śmietany,
  • sól,
  • 1 dag mąki,
  • 1 kostka przyprawy do zup,
golabki-w-sosie-pomidorowym
Gołąbki w sosie pomidorowym.

Gołąbki z kaszą i z mięsem (z ryżem)- przygotowanie:

  1. W każdym liściu pobić tłuczkiem nerw liściowy, nie przecinając liścia(można też delikatnie ściąć go nożem).
  2. Kaszę lub ryż przebrać, wpierw opłukać w dużej ilości zimnej wody.
  3. Zagotować dwa razy tyle wody, ile wynosi objętość ryżu, osolić, następnie dodać tłuszcz, wsypać ryż (kaszę).
  4. Gotować powoli pod przykryciem.
  5. Gdy woda wsiąknie w ryż, wyłożyć na miskę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę i zrumienioną cebulkę, zmielone mięso, sól, pieprz do smaku.
  6. Wszystko starannie wymieszać.
  7. Na środek każdego liścia nakładać nadzienie łyżką stołową.
  8. Zagiąć dwa boki liścia na 3 – 4 cm, zwinąć ciasno w rulonik.
  9. Na dno rondla dać liście obgotowanej kapusty, na nich układać gołąbki, jeden obok drugiego.
  10. Ułożyć najwyżej trzy warstwy. Im więcej warstw, tym łatwiej mogą się przypalić.
  11. Zalać ¼ l wrzącej, osolonej wody, z wierzchu przykryć liśćmi. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, zapiekać, równomiernie ogrzewając.
  12. Gdy liście kapusty z wierzchu silnie się zrumienią, przykryć pokrywą i zmniejszyć temperaturę.
  13. Gdy gołąbki są miękkie, wyjąć je, zdjąć liście z wierzchu, zalać śmietaną zmieszaną z mąką, przyprawić do smaku solą i rozpuszczoną kostką przyprawy do zup.
  14. Wstawić do piekarnika na 10 minut, zapiec.

Sposób podania:

  1. Wyłożyć na okrągły półmisek, oblać sosem śmietanowym, śmietanowo-pomidorowym, czy grzybowym.
  2. Gołąbki z ryżem (kaszą) i z mięsem można też podawać po prostu  okraszone stopioną słoniną.
  3. Zamiast ryżu można zamiennie dodać kaszę jęczmienną, perłową lub pęczak (wszystkie to odmiany kaszy jęczmiennej).
  4. Zamiast mięsa surowego – kiełbasę zwyczajną, serdelową, lub też dodać mięso pieczone lub duszone.
  5. Do nadzienia dodaj świeżych albo suszonych grzybów. Poprawisz jeszcze smak. 
  6. Pyszny wariant to również gołąbki z ziemniakami.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x