PRZEPISYPrzystawkiŚniadanie

Grzanki ze szprotami

«Grzanki ze szprotami». 

Przepis na doskonałe śniadanie – to też zapiekane grzanki ze szprotką. Smaczne, pożywne, raczej łatwe i szybkie w przygotowaniu. Godne polecenia jako przekąska, także dodatek do czystych zup. Specjaliści od dietetyki zalecają jedzenie ryb 2 – 3 razy w tygodniu. Bardzo zdrowy jest rybi tłuszcz. Zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, mogących ochronić nas w dużym stopniu przed miażdżycą, czy chorobą niedokrwienną serca, obniżają bowiem stężenie trójglicerydów we krwi i zmniejszają jej krzepliwość, co zapobiega blokowaniu się naczyń wieńcowych. W znacznym stopniu obniżają również ciśnienie krwi. Tłuszcz ten zawiera również małonasycone kwasy tłuszczowe, sprzyjające niekorzystnemu procesowi osadzanie się cząstek cholesterolu w tętnicach. Dlatego też częste jadanie ryb zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. 

 


Składniki:

  • ½ długiej bułki (kanapkowej),
  • 4 dag masła lub margaryny,
  • 20 dag szprotów,
  • ¼ l sosu pomidorowego,
  • 3 dag sera tylżyckiego,
  • zielona pietruszka,

Przygotowanie:

  1. Przygotować wpierw grzanki jak w przepisie na grzanki z szynką, szproty obrać ze skórki i z ości.
  2. Na każdej grzance kłaść 2 – 3 szproty, następnie pokryć je gęstym sosem pomidorowym.
  3. Z wierzchu posypać tartym serem.
  4. Grzanki ze szprotami włożyć do gorącego piekarnika i zapiec przez 10 minut.
  5. Podawać gorące na półmisku przybranym gałązkami zielonej pietruszki jako przekąskę lub jako dodatek do czystych zup.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
  yasr-loader

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x