Grzanki ze szprotami
«Grzanki ze szprotami».
Przepis na doskonałe śniadanie – to też zapiekane grzanki ze szprotką. Smaczne, pożywne, raczej łatwe i szybkie w przygotowaniu. Godne polecenia jako przekąska, także dodatek do czystych zup. Specjaliści od dietetyki zalecają jedzenie ryb 2 – 3 razy w tygodniu. Bardzo zdrowy jest rybi tłuszcz. Zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, mogących ochronić nas w dużym stopniu przed miażdżycą, czy chorobą niedokrwienną serca, obniżają bowiem stężenie trójglicerydów we krwi i zmniejszają jej krzepliwość, co zapobiega blokowaniu się naczyń wieńcowych. W znacznym stopniu obniżają również ciśnienie krwi. Tłuszcz ten zawiera również małonasycone kwasy tłuszczowe, sprzyjające niekorzystnemu procesowi osadzanie się cząstek cholesterolu w tętnicach. Dlatego też częste jadanie ryb zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.
Składniki:
- ½ długiej bułki (kanapkowej),
- 4 dag masła lub margaryny,
- 20 dag szprotów,
- ¼ l sosu pomidorowego,
- 3 dag sera tylżyckiego,
- zielona pietruszka,
Przygotowanie:
- Przygotować wpierw grzanki jak w przepisie na grzanki z szynką, szproty obrać ze skórki i z ości.
- Na każdej grzance kłaść 2 – 3 szproty, następnie pokryć je gęstym sosem pomidorowym.
- Z wierzchu posypać tartym serem.
- Grzanki ze szprotami włożyć do gorącego piekarnika i zapiec przez 10 minut.
- Podawać gorące na półmisku przybranym gałązkami zielonej pietruszki jako przekąskę lub jako dodatek do czystych zup.
