Mięso - potrawyObiadPRZEPISY

Gulasz wieprzowy wołowy cielęcy barani – z jarzynami

Gulasz wieprzowy, wołowy, cielęcy, barani – z jarzynami

Gulasz to potrawa znana nie tylko w kuchni węgierskiej, czy polskiej. Przepisy na taką potrawę odnajdujemy również w kuchni czeskiej, austriackiej a nawet tak odległej jak argentyńska. Każdy gulasz ma swoje, nieco odrębne smaki wynikające z przyprawienia i jedną wspólną cechę – to potrawa zawsze jednogarnkowa.


Składniki:

  • 40 dag (alternatywnie)
    • wieprzowiny,
    • baraniny,
    • cielęciny z kością (łopatka),
    • wołowiny (pręga, mostek),
  • 4 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 40 dag warzyw (pomieszać)
    • marchew,
    • pietruszka,
    • seler,
    • cebula,
    • kapusta włoska,
    • pory,
    • fasolka szparagowa,
    • groszek zielony,
  • 10 dag cebuli,
  • ½ liścia bobkowego,
  • pieprz, sól,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, oddzielić od kości, wpierw pokroić na małe kawałki (mostek dzielić z kostkami), osolić, oprószyć mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na rumiano.
  2. Przełożyć do rondla, dodać obraną cebulę, pokrojoną w talarki, najpierw zrumienioną na pozostałym od smażenia tłuszczu.
  3. Mięso podlać ⅛ l wody i potem dusić pod przykryciem, powoli, do miękkości.
  4. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki albo też zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  5. Gdy mięso jest na wpół miękkie, włożyć warzywa, liść bobkowy, dusić razem, często mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą.
  6. Gulasz wieprzowy wołowy cielęcy podprawić resztą mąki, dodać do smaku pieprz i sól, zagotować.
  7. Podawać jak z kotła, albo na okrągłym półmisku lub salaterce z kaszą, makaronem, ziemniakami.
  8. Gulasz z jarzynami można również sporządzać z podrobów.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 4]
5 1 głos
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x