Jaja sadzone
Jaja sadzone.
Jedną z najczęściej przygotowywanych potraw “śniadaniowych” są na pewno – «jajka sadzone». Podawane w różnych konfiguracjach, z różnymi dodatkami, stanowią pożywną i smaczną potrawę na rozpoczęcie dnia.
Składniki:
- 8 jaj,
- 4 dag masła lub margaryny,
- pieprz lub 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Masło rozgrzać na patelni.
- Świeże jaja umyć, wybijać ostrożnie tuż nad patelnią – jedno obok drugiego, tak żeby nie rozlewały się żółtka.
- Gdy białka się zetną, posolić , posypać zieloną pietruszką lub oprószyć pieprzem.
- Wyłożyć na ogrzany półmisek.
- Jaja sadzone podawać ze szpinakiem, fasolą szparagową, ziemniakami lub z kaszą, makaronem, w sosach gorących itd.
- Jaja można również usmażyć na topionej słoninie.
- Jajka podaje się również w małych patelniach, na których się smażyły.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
