Jarzynowa
Jarzynowa Zupa
Składniki:
- 1 ¼ litra wody,
- 60 dag warzyw (
- kapusta włoska,
- kalafior,
- groszek zielony lub fasolka zielona,
- marchew,
- pory,
- seler,
- kalarepa,
- ziemniaki),
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- ½ łyżki siekanego siekanego koperku,
- ½ łyżki siekanej zielonej pietruszki,
- sól,
Przygotowanie:
- Najpierw kapustę włoską poszatkować, groszek zielony wyłuskać, marchewkę, seler, pory, kalarepę oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki.
- Kalafior opłukać, też podzielić na małe różyczki.
- Później ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
- Wszystkie warzywa zalać wrząca wodą, osolić, ugotować pod przykryciem.
- Podprawić jasnozłotą zasmażką, zagotować.
- Na koniec dodać koperek i siekaną pietruszkę.
- Zupa jarzynowa może być przyrządzana na wywarze z kości.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]