Kabaczki cukinia lub ogórki nadziewane (faszerowane) mięsem
Kabaczki cukinia lub ogórki nadziewane (faszerowane) mięsem
Jak przyrządzam kabaczki, cukinię, ogórki? Najbardziej smakują mi nadziewane (faszerowane) mięsem. Zapiekane, podlane sosem, PYCHA! 🙂
Składniki:
- 1 kg młodych, niedużych kabaczków, cukinii lub świeżych ogórków,
nadzienie:
- 30 dag wieprzowiny lub baraniny bez kości,
- 5 dag czerstwej bułki,
- 5 dag cebuli,
- 2 dag tłuszczu,
- 1 jajo,
- sól,
- pieprz,
sos:
- ⅛ l śmietany,
- 1 dag mąki,
- sól,
- 1 łyżeczka siekanego koperku i zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Młode kabaczki obrać, opłukać, jeśli są małe, pokroić wzdłuż na dwie części, wybrać pestki, lekko osolić.
- Duże kabaczki przeciąć w poprzek na kawałki 4–5 cm grubości, wydrążyć łyżeczką nasiona i miękisz, pozostawiając cienką warstwę nie wydrążoną jako dno.
- Przyrządzić nadzienie: opłukać mięso, pokroić na kawałki, namoczyć bułkę w wodzie, obrać cebulę, pokroić, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
- Mięso, bułkę, cebulę przepuścić przez maszynkę.
- Dodać jajo, sól, pieprz, utrzeć starannie.
- Napełnić kabaczki nadzieniem, ułożyć w jednej warstwie w płaskim rondlu, zalać niedużą ilością wody.
- Wstawić do gorącego piekarnika na 20–30 minut.
- Gęstą śmietanę osolić, wymieszać z mąką, zalać kabaczki.
- Zapiekać przez chwilę, wyjąć ostrożnie na półmisek, oblać sosem, posypać z wierzchu siekaną zieleniną.
- Podawać z ziemniakami.
- Kabaczki cukinia lub ogórki smaczne są również z nadzieniem z ryżu i kiełbasy mielonej.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]